Grappor från Bonollo

Om Bonollo

Detta är Italiens största destilleri med stora produktionsanläggningar för tillverkning av alkohol och andra produkter utvunna ur pressrester. Huvudkontor, försäljning och produktutveckling sker i huvudsakligen i anläggningen i Formigine utanför Modena.

Man har även ett destilleri i Torrita utanför Siena.  I dessa två anläggningar destilleras grappa till de lokala vinproducenterna (mer än 400 vinodlare i Toscana använder Bonollo) och även ett eget program med två egna linjer: Grappa,Ars Distillandi, och den högre kvaliteten Consenso.

www.bonollo.it

 

Riserva Luigi Bonollo

Fatlagrad. Alkoholhalt 50% Flaskstorlek 700 ml.

Grappa gjord på pressrester av Chianti Classico, den första grappan Bonollo fatlagrade. Grundaren, Luigi blev så förtjust att han importerade champagneflaskor från frankrike för att förpackningen skulle kunna matcha smakupplevelsen. Elegant sötma, lång eftersmak, och naturligtvis ger alkoholen en viss eldighet.

Consenso Chianti Classico

Olagrad. Volym 500 ml  Alkoholhalt 45%

Gjord på pressrester av Chianti Classico (huvudsakligen Sangiovese). En fruktig grappa balanserad med fruktiga toner. Grappa tar vara på aromerna som finns i skalen, och just Chianti Classico blandningen skapar en bra balans med kraftiga toner av körsbär.

En lång smaksensation balanserad med en mjuk avrundning. Serveras vid 16 grader. Förpackad i flaskor av helkristall, varje flaska i eget emballage.

Consenso Brandy

Lagrad. Volym 500 ml  Alkoholhalt 43%

Klassisk Brandy Italiano, lagrad 20 år på Slovensk och fransk ek.

Denna Eau De Vie görs av druvan Trebbiano, som har det visat sig ger det bästa resultatet. (Trebbiano är i frankrike känd som Ugni Blanc används där till Cognacstillverkningen). Detta partiet visade extra hög balans i smak och arom och behölls i något högre gradiation jämfört med tidigare årgångar.

Guldgul helt genomsläpplig. Aromen komplex med en första approach av vanilj sedan diskreta toner av kryddor, tobak och frukt. Strukturerad ädel smak med full harmoni i eftersmaken, en aning honung på slutet.

Serveras vid 18 grader. Förpackad i flaskor av helkristall, varje flaska i eget emballage.

 

Consenso Aquavite di Ciliegie

Lagrad. Volym 500 ml  Alkoholhalt 43%

Gjord på pressrester av körsbär en elegant något kärnig arom med stor kropp. Trevlig mjuk smak med distinkt karaktär av kärnor. Lång eftersmak. Lagrad 16 år på stålfat så att fräschören har bevarats samtidigt som den har rundats av något.

Serveras vid 8 grader. Förpackad i flaskor av helkristall, varje flaska i eget emballage.

Destillerades bara 1976, fortfarande finns det begränsad tillgång.

Consenso Riserva

Lagrad. Volym 500 ml  Alkoholhalt 45%

Gjord på pressrester av Sangiovese, Canaiolo och Malvasia.

Lagrad på fat av olika träslag, (Akacia, Ask, fransk Ek och Körsbär) därefter varsamt blandad och lagrad på stora fat.

Välproportionerad intensiv arom som börjar vid det blommiga för att gå över till något fruktigt med avrundning av vanilj. Harmonisk och distinkt smak i perfekt harmoni med vad aromen antyder.

Serveras vid 17 grader. Förpackad i flaskor av helkristall, varje flaska i eget emballage. 

Consenso Aquavite d'Uva Aglianico

Olagrad. Volym 500 ml  Alkoholhalt 42%

Mörkröda druvor som odlats i söder ger denna kraftigt aromatiska grappa. Blommande toner.

Kraftig smak redan från början som mjuknar och lämnar en viss hetta. Fruktig eftersmak med trevliga lakritstoner och aromatiska örter i slutet.

Serveras 5-7 grader

Förpackad i flaskor av helkristall, varje flaska i eget emballage.

A.D. Mattioli

Olagrad. Alkoholhalt 40 % Flaskstorlek 700ml

Grappa gjord på blandade pressrester av druvor odlade i regionen. En bra husgrappa med lång och komplex eftersmak.

A.D. Alderotti

Olagrad. Alkoholhalt 60% Flaskstorlek 700ml

Grappa gjord på blandade pressrester. Eldig med tydlig grappakaraktär.

A.D. Lambrusco

Olagrad. Alkoholhalt 42 % Flaskstorlek 700ml

Grappa gjord på pressrester av Lambrusco, resulterande i en grappa med rejäl karaktär.

Lambrusco är det (vanligtvis) mousserande röda vinet som odlas och dricks i stor omfattning i Emilia Romagna.

A.D. Moscato

Olagrad. Alkoholhalt 42 % Flaskstorlek 700ml

Grappa gjord på pressrester av Moscato, en aromatisk druva som huvudsakligen används till produktion av mousserande dessertviner.

Destillationen resulterar i en lite mer elegant grappa med en lätt blommig framtoning.

A.D. Cabernet

Olagrad. Alkoholhalt 42 % Flaskstorlek 700ml

Grappa gjord på pressrester av Cabernet, med tydlig druvkaraktär. Cabernet odlas i allt större utsträckning framförallt i Veneto.

A.D. Paracelsa

Olagrad. Alkoholhalt 40% Flaskstorlek 700ml

Aquavite d'Uva av Paracelsa, det vill säga destillat av hela druvklasen av sorten  Paracelsa. Man får ut mer volym med denna metod och det ger en  produkt med fruktig elegans med liten oljighet.