Grappor från Aqvileia

Om Aqvileia

Ett litet destilleri med begränsad produktion av Grappa med hög kvalitet beläget i Aqvileia i södra Friuli  intill Adriatiska havet.

Vi har valt att i huvudsak föra deras riservor; Centenara (10 år), Centenara F.C. (2 år) och Spirit of passion samt Flavia och Livia.

www.distilleriaquileia.com 

La Centenara Gran Riserva 10 Anni

Grappa gjord på färska pressrester av Traminer, Sauvignon, Riesling och Malvasia.

Håller en alkoholhalt om 46 % lagrad 10 år.

Destilleras dels i en liten kopparpanna från 1935, dels i en större panna från 1965. Hälften lagrat i begagnade barriques av Fransk ek, andra hälften i stora fat (2700 lit) av slovensk ek några decennier gamla.

Det här är en grappa med stor balans där träet blir ett instrument mer än en smak: fina delikata aromer av trä, tobak, sambucca och lakrits med eftersmak av aprikos och nötter. I den varma mjuka smaken kombineras fruktigheten i rätt intensitet till fatkaraktären.

En bra lång eftersmak i gommen som varar flera minuter.

La Centenara Flavio Comar

Grappa gjord på färska pressrester av Traminer, Sauvignon, Riesling och Malvasia.

Håller en alkoholhalt om 46 %, lagrad 2 år på ekfat.

Destilleras dels i en liten kopparpanna från 1935, dels i en större panna från 1965. Dedicerad till Flavio Comar, fader och grundare av destilleriet. Lagras i hårt rostade  barriques av Fransk ek. En begränsd produktion som inte överskrider 1600 flaskor per år. En fullödig Grappa i alla aspekter. Betydande intensitet i arom med syltig karaktär och tydliga drag av trä, vanilj och choklad.

Rik imponerande smak med en kraftig kropp påminnande om choklad och kastanj, trevligt ihållande. Låt med fördel vila 5- 10 min i glaset så att aromerna hinner utvecklas till sin fulla potential.

 

Flavia

Grappa gjord på färska pressrester av Traminer.

Håller en alkoholhalt om 46 % lagrad 5 år.

Lagras i stora fat (2350 lit) av slovensk ek och efter 5 år lämnar den faten, som har mättats med aromer genom åren, betydande intryck från de tidigare årgångarna. Denna metod har använts sedan 1975.

Detta är en väldigt elegant grappa med sammetsmässig, varm arom av rosenblad, lätt syltig. En lång eftersmak i gommen som lätt kan hålla 5minuter, det är svårslaget. Häll upp ett par minuter innan för att uppnå en perfekt balans mellan doft och smak.

Livia

Grappa gjord på färska pressrester av Picolit från Colli Orientali och Collio i Friuli.

Håller en alkoholhalt om 46 % lagrad 5 år.

Lagras i gamla ekfat av fransk ek för att undvika att faten dominerar och förändrar aromerna. Det ger en unik fascinerande lockande upplevelse. Produktionen är mycket begränsad, 500-550 flaskor om 200 ml.

Flaskorna som är formade som de gamla romarnas ”ariballo” är styckvis tillverkade av glasblåsare.

 

När Grappan serveras, gärna i tulpanformade glas med högt skaft, snurra den försiktigt runt glasets väggar och avvakta någon minut så att den hinner utvecklas.

 

Spirit of Passion

Grappa gjord på färska pressrester av Refosco från området runt Aquileia.

Håller en alkoholhalt om 46 % lagrad 3 år.

Mörk bärnstensfärg. Destilleras dels i en liten kopparpanna från 1935, dels i en större panna från 1965. Tillgången på denna grappa är mycket begränsad, det produceras bara 350 magnumflaskor om året. Hälften lagrat i begagnade barriques av Fransk ek, andra hälften i stora fat (2700 lit) av slovensk ek några decennier gamla. Ofiltrerad för att behålla alla aromer, därför kan det eventuellt förekomma avlagringar i botten av flaskan.

Det här är en grappa med stor balans där faten använts som ett instrument till att förändra karaktären mer än att ändra grappans smak; fina delikata aromer av trä, tobak, cacao och lakrits med eftersmak av aprikos och nötter. I den varma mjuka smaken kombineras fruktigheten i rätt intensitet till fatkaraktären.

En bra lång eftersmak i gommen som varar åtskilliga minuter. Servera gärna i konjakskupor och låt grappan vila så att den hinner utvecklas några minuter innan den avnjutes.